Om langer te leven: eet meer plantaardige dan dierlijke eiwitten!


De onderzoekers analyseerden de gegevens van 237.036 mannen en 179.068 vrouwen die deelnamen aan de AARP Diet and Health Study van de Amerikaanse National Institutes of Health van 1995 tot 2011. De globale mediane (SD) leeftijd was 62.2 (5.4) jaar voor mannen en 62.0 (5.4) jaar voor vrouwen.

Bij mannen was elke extra 10 gram plantaardige eiwitten per 1000 calorieën voedselinname geassocieerd met een lager risico op mortaliteit door alle oorzaken (HR (0.88), alsook een lagere mortaliteit door cardiovasculaire ziekten (HR 0.88), CVA (HR 0.70), en verwondingen en ongevallen (HR 0.76) gedurende een mediane follow-up periode van 15.5 jaar.

Bij vrouwen was elke extra 10 gram plantaardige eiwitten per 1000 calorieën geassocieerd met een lagere mortaliteit door alle oorzaken (HR 0.86), mortaliteit door kanker (HR 0.91), cardiovasculaire ziekten (HR 0.83), CVA (HR 0.73) en infecties (HR 0.73) tijdens dezelfde periode.

Bovendien was het vervangen van 3% van de calorieën uit dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten geassocieerd met een 10% lagere mortaliteit door alle oorzaken bij zowel mannen als vrouwen, evenals een lagere mortaliteit door cardiovasculaire ziekten (11% lager bij mannen en 12% lager bij vrouwen).

"Deze kleine verlagingen van het risico op globale en cardiovasculaire mortaliteit als gevolg van een verhoogde inname van plantaardige eiwitten leveren aanwijzingen voor aanbevelingen voor de volksgezondheid over hoe voedingsaanpassingen, waaronder de keuze van eiwitbronnen, de levensduur kunnen beïnvloeden," verklaarde de hoofdauteur van de studie, Jiaqi Huang van de Division of Cancer Epidemiology and Genetics van de National Cancer Institute.

Globaal was de mediane inname van voedingseiwitten uit alle bronnen goed voor 15,3% van de dagelijkse calorieën, met 40% eiwitten uit plantaardige bronnen en 60% uit dierlijke bronnen. Tijdens de follow-up periode overleden in totaal 49.297 mannen en 28.317 vrouwen.

De multivariant analyse corrigeerde voor de leeftijd bij inclusie in de studie, BMI, alcoholverbruik, rookgedrag, fysieke activiteit, ras of etniciteit, opleiding, burgerlijke staat, diabetes, gezondheidstoestand, en bepaalde dieetkenmerken waaronder gebruik van vitaminesupplementen, totaal aantal dagelijkse calorieën en verbruik van vetten, fruit en groenten.

De onderzoekers vonden dat de resultaten stand hielden in de verschillende subgroepen van rookgedrag, diabetes, verbruik van fruit, gebruik van vitaminesupplementen en zelf-gerapporteerde gezondheidstoestand.

Ze vonden ook dat het type dierlijke eiwitten dat de mensen vervingen door plantaardige eiwitten, een verschil uitmaakte.

De grootste daling in globale mortaliteit werd waargenomen wanneer eiwitten van eieren vervangen werden door plantaardige eiwitten (HR 0.76 en 0.79 voor mannen en vrouwen, respectievelijk); gevolgd door rood vlees (HRs 0.87 en 0.85) en zuivelproducten (HR 0.92 voor mannen en vrouwen).

Een beperking van de studie is echter dat de analyse gebaseerd was op één enkele evaluatie van het dieet bij aanvang, en het is mogelijk dat de deelnemers hun voedingsgewoonten veranderden in de loop van de tijd, noteerde het studieteam in JAMA Internal Medicine.

Een andere beperking is dat de overgrote meerderheid van de deelnemers non-Hispanic blanken waren, wat de generaliseerbaarheid naar andere raciale en etnische groepen vermindert.

"De voedingsgegevens zijn ook zelf-gerapporteerd, en bijgevolg zijn meetfouten onvermijdelijk, hoewel dergelijke ruis op de gegevens de werkelijke relatie neigt te verdoezelen," verklaarde Dr. Frank Hu, hoofd van het departement voeding aan Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston. Plantaardige eiwitten kunnen ook een marker zijn van andere gezonde voedings- en leefstijlgewoonten, noteerde Dr. Hu, die niet betrokken was bij de studie, via email.

Toch biedt de studie verdere ondersteuning voor de huidige voedingsrichtlijnen die een verhoogde inname van plantaardige eiwitten zoals noten, peulvruchten en volle granen aanbevelen en een lagere inname van dierlijke producten, met name rood en verwerkt vlees, noteerde Dr. Hu.

"Sommige dierlijke voedingsmiddelen, vooral rood vlees, vervangen door gezonde, plantaardige proteïnen, zoals noten, peulvruchten en volle granen, kan chronische ziekten helpen voorkomen en de levensduur verlengen," noteerde Dr. Hu. "Niet iedereen moet echter vegetariër zijn, en voor personen die voornamelijk vlees eten, kan zelfs een gedeeltelijke verschuiving van vlees naar plantaardige eiwitten een aantal voordelen voor de gezondheid bieden."

Bron.: Mediquality
(Reuters Health) 15/07 – Dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige eiwitten is geassocieerd met een lagere globale en cardiovasculaire mortaliteit, volgens een studie in de VS.